ORGANIZATIA PATRONALA A PRODUCATORILOR DE BCA

România este o zonă în care activitatea seismică se intensifică în 2017.

Durabilitate și performanță structurală pentru constructii cu BCA

Durabilitate și performanță structurală pentru constructii cu BCA

Seismologii străini și români avansează ipoteza unui cutremur mare în acest an. Experiența mișcărilor tectonice catastrofale din Turcia sau Japonia ne arată care e materialul de construcții ce ne poate proteja cel mai bine în caz de cutremur.

După cutremurele de 5,3 grade din septembrie și decembrie 2016, am avut un val de mișcări tectonice în februarie 2017. Vârfurile au fost de 4,4 și 5 grade, în aceeași zi de 8 februarie. Aproape la fiecare două zile scoarța terestră românească se zguduie cu o magnitudine medie de 3 grade, potrivit datelor Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). În acest context, seismologii britanici și americani au afirmat că 2017 este anul unui posibil cutremur de amploare în România. Directorul științific al INFP, Mircea Radulian confirmă că ”există o probabilitate destul de mare ca în România să se producă un cutremur de peste 6 grade”, în 2017.
Să ne amintim că seria de cutremure ce a devastat Italia în 2016 a provocat sute de morți și a lăsat mii de oameni fără locuințe. Aceste drame sunt și rezultatul construcțiilor deficitare, din ce în ce mai slabite în cazul unei succesiuni de seisme.
Ce se poate face pentru a preveni catastrofe similare în România?
Există tehnologie pentru construirea de clădiri extrem de rezistente la cutremure, fără compromisuri cu designul sau funcționalitatea lor, inclusiv pentru imobilele de patrimoniu.
Transformarea rapidă a clădirilor existente este adesea dificilă, în lipsa timpului și a restricțiilor de investiții. Autoritățile ar putea să aplice însă normele de proiectare antiseismice la structurile noi sau modernizate. Pilonul de bază al rezistenței structurale este tipul de material de construcție. Prin utilizarea unor materiale ușoare, precum betonul celular autoclavizat, se poate reduce masa unei clădiri și, deci, impactul seismic. BCA are o rezistență extrem de mare în raport cu greutatea sa redusă și este stabil. BCA își menține proprietățile și integritatea un timp îndelungat, nefiind afectat de intemperii sau de variațiile climei. Nu se macină, nu putrezește, fiind imun la îmbătrânire.

 Cazurile Turcia și Japonia

În 1999, unul dintre cele mai distructive seisme a lovit Turcia. În zona Marmara s-au prăbușit 52.000 de clădiri. Unda de șoc a demolat efectiv 45% dintre acestea. Investigațiile autorităților turce au arătat că imobilele cu parter până la două etaje, realizate din BCA, au scăpat întregi. Ca urmare, o serie de organizații umanitare naționale și internaționale recomandă utilizarea BCA în zonele cu risc seismic ridicat. Uniunea producătorilor turci de BCA și Departamentul de Inginerie Civilă al Universității Tehnice din Istanbul a inițiat, în 2014, un proiect care fixează norme de proiectare antiseismice, folosind beton celular autoclavizat.
Un studiu tehnic detaliat despre performanța BCA la seisme, realizat de departamentele de inginerie civilă și de mecanica structurilor a universităților din Porto (Portugalia) și Pavia (Italia) găsiți aici http://www.iitk.ac.in/nicee/wcee/article/14_05-04-0081.PDF
Mergem mai înapoi în timp, la seismul de 7,2 grade din Kobe, în ianuarie 1995. A fost unul dintre cele mai grave din istoria Japoniei, cu peste 5300 de morți și 34.000 răniți, 106.000 clădiri și 1250 de drumuri avariate sau distruse. Costul total al distrugerilor a fost estimat la 100 mld $. Seismul a declanșat peste 530 de incendii, cauzate de spargerea conductelor și deteriorarea rețelei de energie electrică. Drumurile avariate și blocate au împiedicat intervenția pompierilor iar întreruperea alimentării cu apă a permis ca focul să ardă nestingherit, zeci de ore. Remarcabil este că niciuna din cele 5578 structuri BCA, din Kobe și zonele adiacente, n-a fost afectată direct de seism. Totuși, 386 construcții au suferit daune din cauza prăbușirii clădirilor vecine.
Mai mult decât atât, pentru că betonul celular autoclavizat nu arde, locuințele din BCA au împiedicat răspândirea incendiilor. Au existat clădiri din BCA care au rezistat în vreme ce imobilul alăturat a ars complet. Cel mai bine s-au comportat structurile BCA construite înainte de 1981, an în care japonezii au modificat normele de construcție antiseismică.

FOTO Explicație 1: În seismul din 1999, care a doborât 52.000 clădiri în Turcia, construcțiile din beton celular autoclavizat cu până la două etaje au scăpat nevătămate.
https://ramkshrestha.files.wordpress.com/2011/10/slide_194653_432454_huge.jpg

Antiinflamabil de frunte

 

Rezistența la foc a unui zid BCA de 20 cm grosime este de circa 7 ore, astfel că proprietarii sau pompierii au timp pentru anihilarea flăcărilor, cu cât mai puține pagube. Performanța anti-incendiu a BCA se datorează standardului european SR:EN 771-4 clasa A1, adică cel mai înalt grad de rezistență la foc dintre materialele de zidărie. Grație compoziției sale din nisip, liant, ciment, var, material de expandare și apă, în timpul incendiului BCA nu emană fum și gaze toxice, care pot asfixia persoanele prinse în clădire.

FOTO Explicație 2: Datorită compoziției sale pur minerale, BCA este un material de construcții neinflamabil, care previne propagarea incendiilor, nu emană fum sau gaze toxice care pot periclita viața persoanelor din clădire.
http://daphneconstruction.com/wp-content/uploads/2015/01/accfire.jpg

 

Vezi toate noutatile aici!