ORGANIZATIA PATRONALA A PRODUCATORILOR DE BCA

Istoricul BCA-ului ne lasa in urma pana in secolul 19. Scopul declarat a fost dezvoltarea unei tehnologii pentru productia de blocuri de zidarie in cantitati mari si calitate constanta, din materii prime naturale, nisip si var.

lupacasabunaprobca1

halaPrimele incercari au fost facute de Zernikow, care „a fiert“ in abur mortar de var – nisip, dar a reusit sa obtina numai rezistente reduse.
O incercare asemanatoare, dar cu o cantitate de apa redusa a experimentat W. Michaelis. Rezultatul a fost un Calciuhidrosilicat dur si rezistent la apa, pentru care a primit un patent in anul 1880. Aceasta este baza materialelor de constructii, realizate prin intarire cu abur.

Urmatorul pas important pe drumul BCA-ului de astazi este crearea porilor, formarea, si cresterea materialului inainte de intarire. E. Hoffmann a experimentat cu acid clorhidric diluat si faina de calcar, ca sa produca mortar de ciment si gips cu pori de aer.
Foarte importante pentru BCA au fost si incercarile facute de Alysworth si Dyer.Acestia au incercat cresterea materialului mortar din nisip si var cu ajutorul pulberii de zinc si aluminiu, pentru care au primit un patent in anul 1914.
Arhitectul suedez, A. Eriksson combina procesele de intarire cu abur si crearea de pori si reuseste astfel sa produca primul BCA modern. In anul 1924 Eriksson primeste un patent pentru inventie.
In Suedia incepe productia industriala a produselor din BCA. La inceputul anilor 30 au fost construite noi fabrici, pentru a se putea acoperi cererea de BCA.
In Germania se dezvolta tehnologia de taiere cu sarma de otel intinsa. Rezultatul este o exactitate de masura foarte inalta. Taierea materialului crud duce la refolosirea resturilor de la taiere astfel incat nu mai apar deseuri in procesul de productie
Au fost produse primele placi de planseu si acoperis din BCA. Au aparut in Germania primele norme referitoare la BCA.
Se formeaza prima asociatie de producatori de BCA in Germania, cu sediul la Frankfurt pe Main, prin intrarea a 10 producatori de BCA.
Se produce primul bloc de zidarie plan, un bloc de zidarie cu foarte mici tolerante, care permite utilizarea mortarelor cu strat subtire.
Este introdus mortarul pentru rosturi subtiri (T), un mortar performant, predozat si cu o reteta constanta, aceste aspecte fiind esentiale in proiectare cu scopul asigurarii unei rezistente si aderente crescute a zidariei in etapa de executie, beneficiile conexe fiind in egala masura importante: diminuarea puntilor termice si reducereacosturilor de executie.

Producerea primului bloc de zidarie BCA in Romania.

romania-162399_1280

Apare inventia, de lamba si uluc (Nut si Feder).
Primele incercari au fost facute de Zernikow, care „a fiert“ in abur mortar de var – nisip, dar a reusit sa obtina numai rezistente reduse.
O incercare asemanatoare, dar cu o cantitate de apa redusa a experimentat W. Michaelis. Rezultatul a fost un Calciuhidrosilicat dur si rezistent la apa, pentru care a primit un patent in anul 1880. Aceasta este baza materialelor de constructii, realizate prin intarire cu abur.
Apare inventia, lacas de apucat. Prin aceasta inventie s-a usurat manipularea, prelucrare si punerea in opera a blocului de BCA.
Apar primele elemente de buiandrugi de inaltime redusa. Prin greutatea redusa se pot monta usor, manual, fara utilizare de macarale.
Apare primul bloc de BCA cu dimensiuni duble, aducand astfel o optimizare a costurilor pe santier.