ORGANIZATIA PATRONALA A PRODUCATORILOR DE BCA

proces fabricatie bca

Produsele din BCA sunt fabricate  intr-un proces tehnologic  stationar.

Procesul tehnologic presupune un control permanent al etapelor de fabricatie,
produsele finale rezultate avand in consecinta o  calitate foarte ridicata si dimensiuni precise.

 Materialele de baza macinate se dozeaza intr-un malaxor, creandu-se  un beton usor sub forma unei suspensii apoase, iar acest amestec  se toarna in  tipare. Tiparele sunt umplute numai pana la mijloc, pentru a lasa loc materialului ce va expanda.

In amestecul turnat se petrec concomitent mai multe reactii chimice:

  • Apa stinge varul generand o crestere a caldurii;
  • In amestecul alcalin reactioneaza pasta de aluminiu introdusa (material de creare a porilor). Se elibereaza astfel  hidrogen in stare gazoasa, ceea ce provoaca cresterea in volum a amestecului si dezvoltarea uniforma a porilor;
  • Hidrogenul generat reactioneaza cu oxigenul din aer transformandu-se in apa;
  • Cimentul introdus in reteta se hidrateaza, rigidizand forma si permitand pastrarea porilor formati.

Amestecul intarit de decofreaza si este transportat la masina de taiat. In aceasta faza betonul usor este destul de moale pentru a putea fi  taiat cu sarme de otel intinse, generandu-se astfel forma dorita a blocurilor de zidarie. Datorita procesului de taiere  controlat, rezulta produse cu dimensiuni  exacte prestabilite.  Resturile de materiale care apar la taiere se refolosesc in productie.

Dupa taiere BCA-ul se introduce in cilindrii metalici  rezistenti la presiune (autoclave). Dupa introducerea BCA-ului autoclavele sunt sigilate si se incepe introducerea de abur. Tratamentul termic dureaza in jur de 12 ore, perioada in care procesele chimice de formare a BCA-ului sunt definitivate. Dupa terminarea tratamentului termic produsele se racesc, se ambaleaza si se livreaza catre client.