ORGANIZATIA PATRONALA A PRODUCATORILOR DE BCA

frunza-2COMUNICAT DE PRESA

Bucuresti, 03/02/2016

Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA”, care reuneste interesele principalelor companii producatoare de BCA, isi exprima profunda ingrijorare cu privire la functionarea defectuoasa a pietei materialelor reciclabile (lemn, sticla, plastic, hartie). Problemele existente deriva din cadrul legislativ actual si in cazul in care nu sunt clarificate de urgenta pot crea in anul 2016 o criza profunda cu implicatii negative pentru producatorii de materiale de constructii din Romania.

Cele mai mari riscuri sunt semnalate in ceea ce priveste procesul de colectare si reciclare a lemnului si plasticului, materiale reciclabile utilizate in cantitati mari de catre producatorii de materiale de constructii.

In vederea remedierii acestei situatii, am solicitat reprezentantilor Guvernului sa aiba in vedere urmatoarele masuri generatoare de efecte pozitive pe termen lung:

  1. Reanalizarea transparenta a modului in care a fost determinata valoarea de 2 lei/kg ambalaj, taxa solicitata de Administratia Fondului pentru Mediu, reprezentand contributia valorica calculata pe diferenta dintre cantitatea de ambalaje scoase pe piata de producator si cantitatea reciclata conform obiectivelor nationale reglementate si reducerea acesteia la valoarea reala.
  2. Analizarea cadrului legislativ aferent lantului economic format din producatorii de materiale de constructii – organismul de transfer de responsabilitate (OTR) – colector – reciclator, tinand cont de doua elemente fundamentale:
  3. Producatorii de materiale de constructii sunt singurii producatori de plusvaloare in lantul economic mai sus mentionat, astfel incat interesele acestora trebuie protejate;
  4. Producatorii de materiale de constructii nu se pot transforma in colectori sau reciclatori, core business-ul lor fiind activitatea de productie.

Plecand de la aceste doua principii, cu privire la modificarea cadrului legislativ solicitarile noastre vizeaza:

  • Modificarea legii 249/2015 cu includerea prevederii clare ca in conditiile in care un operator economic de tipul OTR/colector/reciclator nu isi indeplineste obligatiile contractuale asumate, responsabilitatea platii obligatiilor catre Fondul de Mediu sa revina ca si obligatie acestuia si nu producatorului. Este o solicitare logica dat fiind faptul ca toti acesti operatori sunt inregistrati si certificati de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
  • In conditiile in care un OTR isi pierde licenta sau intra in insolventa/faliment, luand in considerare ca poate avea sute sau chiar mii de companii cliente, este absolut necesar sa existe un termen de max 90 de zile in care obligativitatea platii fondului de mediu sa fie suspendata, timp necesar ca aceste companii sa poata negocia un contract cu un alt OTR sau cu firme colectoare.
  1. De asemenea, am solicitat implementarea urgenta a unui plan de masuri care sa faca atractiva infiintarea de noi companii de colectare sau reciclare pentru a putea aduce oferta la nivelul volumului de materiale reciclabile care se introduce pe piata. Data fiind gravitatea situatiei actuale generata in timp de neajunsurile  reglementarilor legislative, consideram absolut necesar ca aspectele legate de piata materialelor reciclabile si protejarea tuturor companiilor producatoare care introduc pe piata astfel de materiale sa devina prioritati in agenda Guvernului, iar progresele si masurile implementate sa fie comunicate permanent.
Vezi toate noutatile aici!