ORGANIZATIA PATRONALA A PRODUCATORILOR DE BCA

bca-ecologicFenomenul de radioactivitate este prezent in mod natural pretutindeni, fiind denumit  radioactivitate naturală. Astfel, radionuclizii se găsesc în roci, aer, apă, sol și în organismele vii, inclusiv cel uman.

Radionuclizii primordiali au un rol foarte important în viața planetei Terra care funcționează ca o mașină termică bazată pe radioactivitate. Dintre cei mai cunoscuți menționăm : U-238 (uraniu), Th-232 (thoriul), Ra-226 (radiul), Rn-222 (radonul), K-40 (potasiu).

Materialele de constructii contin o anumita cantitate de radionuclizi.  Avand in vedere ca oamenii petrec in medie 80% din timp in cladiri, radioactivitatea naturala provenita din materialele de constructii devine o sursa importanta de expunere la radiatii.

Un studiu recent facut de Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, a analizat in laboratorul propriu continutul de radionuclizi. Materialele derivate din roci şi  soluri contin radionuclizi naturali din seriile 238 U  (uraniu) si 232 Th  (thoriu) precum  si  radioizotopul 40 K (potasiu).

Din  seria  uraniului,  segmentul  de dezintegrare care incepe cu 226 Ra (radon) este cel mai important.

Radonul face parte din seria radioactiva a uraniului şi este  prezent  in materialele de constructii.  Pentru ca este un  gaz  inert,  radonul  poate  ajunge  cu ușurinta in mediile solide, așa cum sunt materialele de constructii. Insa, doar o fractiune din radonul produs in volumul acestor materiale ajunge  la suprafata externa a acestora şi implicit este eliberat in aerul din interiorul incaperilor construite pe baza acestor materiale.

De ce este BCA un material sanatos?  Citeste studiul care demonteaza mitul fals ca BCA este un material radioactiv!

Conform cu „Normele sanitare de baza privind desfașurarea in siguranta a  activitatilor  nucleare”,  avizate  de  președintele  CNCAN cu nr.3984/LB/31.03.2004 şi aprobate prin  ordinul ministrului  sanatatii  nr.  381/05.04.2004, revizuit in 2010, in Romania se “interzice producerea, importul şi furnizarea de materiale pentru constructia de locuinte si alte cladiri sociale având in produsul finit concentratii (Bq/kg) ale urmatorilor radioizotopi 226 Ra, 232 Th  si 40 K,    care depasesc in interiorul cladirilor nivelul de proiectare pentru radon de 200  Bq/m3, pentru cladirile care urmeaza sa fie  construite  incepând cu anul  2005  şi  de  400  Bq/m3 pentru  cele construite  inainte  de  2005, pentru care indicele de radioactivitate I este mai mare de 0.5.

Potrivit studiului, valorile medii ale indicilor de radioactivitate ai materialelor analizate (stabilite prin măsurători de laborator) sunt următoarele: vată minerală (0,0235), lemn (0,0473), BCA (0,22), ghips carton (0,48), cărămidă (0,87). Trebuie precizat că, în cazul fiecărui tip de material s-au făcut măsurători pe mai multe sortimente, stabilindu-se o valoare medie.

 Concluzia studiului despre radioactivitatea materialelor de constructii  pozitioneaza BCA-ul in topul materialelor ecologice, care asigura sanatatea familiei și protejeaza generatiile viitoare, in același timp reducând consumul de energie termica și implicit emisiile de CO2.

BCA-ul se fabrica doar din materii prime naturale, intr-un proces tehnologic cu consum redus de energie. Intregul proces de fabricatie este unul ecologic, care nu implica emanare de noxe care sa afecteze sanatatea oamenilor sau a mediului inconjurator.

Citeste tot studiul aici.

Vezi toate noutatile aici!