ORGANIZATIA PATRONALA A PRODUCATORILOR DE BCA

Comunicat de presa , Bucuresti 08 mai 2014

Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA” semnaleaza din nou faptul ca, desi reprezentantii Guvernului Romaniei au promis ca vor acorda sprijin marilor consumatori industriali mentinand pretul la gazele din productia interna la nivelul din ianuarie anul curent, respectiv 72 lei/MWh, faptul ca Ordonanta 13/2014 a fost promovata intr-o forma ambigua, corelat cu existenta unui duopol la nivel national (Romgaz si Petrom), a facut ca in aprilie sa se mentina calendarul de liberalizare.

Constatam ca nu exista o strategie fezabila a Guvernului pe termen scurt si mediu pentru sprijinirea industriei autohtone, simplele declaratii ale presedintelui ANRE neputand sa inlocuiasca o strategie. Lipsa sprijinului producatorilor autohtoni pentru obtinerea unui pret competitiv genereaza efecte dezastruoase, mai ales ca in tarile vecine, Bulgaria, Ungaria, Serbia, pretul gazelor a scazut.

Din aceste considerente, Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA” solicita Guvernului modificarea Ordonantei 13/2014, fie specificand clar mentinerea pretului de 72 lei/MWh pe tot parcursul anului 2014, fie suprataxand producatorii de gaze pentru veniturile suplimentare provenite din liberalizare intr-o proportie de 99%. De asemenea, consideram oportuna anularea Hotararii 870/23.08.2012, prin care Romgaz (centrala Iernut)si Petrom (centrala Brazi) beneficiaza de un pret preferential nefiind obligati sa cumpere din cosul de gaze stabilit de ANRE.

Un alt subiect pe care il supunem atentiei este reprezentat de faptul ca nu s-a raspuns solicitarilor venite din partea tuturor agentilor economici cu privire la taxa pe constructiile speciale. Toate patronatele si asociatiile din Romania au prezentat in ultimele luni argumente clare privind necesitatea anularii sau modificarii acesteia, date fiind efectele negative importante pe care si aceasta taxa le genereaza asupra bunei functionari a companiilor din sectorul industrial. Pe cale de consecinta, Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA” solicita Guvernului Romaniei modificarea in regim de urgenta a acestei ordonante in sensul calcularii acestei taxe la valoarea ramasa neamortizata si nu la valoarea de inventar, precum si a excluderii din baza de calcul a activelor aflate in conservare.

PRO BCA – Organizatia Patronala a  Producatorilor de BCA din Romania reuneste principalele companii producatoare de BCA si alte materiale de constructii, in prezent din organizatie facand parte Celco, Macon, Elpreco, Soceram, Somaco Grup Prefabricate, Xella RO, precum si compania producatoare de pasta de aluminiu, Alba Aluminiu. PRO BCA – Organizatia Patronala a  Producatorilor de BCA  este membra a Asociatiei Europene a Producatorilor de BCA – EAACA.

Presedinte PRO BCA,
Niculae Dusu

Vezi toate noutatile aici!